Solderen

27-10-2017

Solderen is een techniek om metalen onderdelen met elkaar te verbinden door middel van een materiaal, meestal een metaallegering (in mijn geval soldeertin), met een lager smeltpunt dan de te verbinden delen. De verbinding tussen de metalen onderdelen worden tot stand gebracht door het soldeer te laten smelten en dit tussen de te solderen delen te laten vloeien.

Zachtsolderen is wat ik heb uitgevoerd met een soldeerbout. Bij zachtsolderen heb ik als soldeermiddel soldeertin gebruikt. Solderen doe je onder een afzuigkap, zodat je geen slechte dampen binnenkrijgt. Het solderen moet erg netjes gebeuren. In het circuit kan er door slordig solderen kortsluiting ontstaan. Dat gebeurt als de + en - draden elkaar raken.

In bovenstaand figuur is een onderdeel van de micro-usb te zijn. Je ziet drie aanknooppunten (de drie zilveren streepjes). Op de twee buitenste
aanknooppunten moet je de draden vast solderen. In de afbeelding zie je de draden gesoldeerd aan de aanknooppunten. Het rode draad is de minpool en het zwarte draad is de pluspool.